vrijdag 30 november 2012

Duimdikke gestoomde pudding met vanillevla

Lang geleden ben ik met mijn ouders een keer naar Londen gegaan. Ik mocht de meeste pubs nog niet in, zelfs niet om alleen een hapje te eten. Gelukkig vonden we op een gegeven moment wel een leuke pub, waar we heerlijk hebben gegeten. Vooral het toetje was fantastisch: gestoomde pudding in vanille vla. Echt comfort food! Heerlijk!
Laatst kwam ik het recept voor dit toetje tegen in het boek "heerlijk glutenvrij bakken" van Phil Vickery (aanrader!)

Voor de pudding:
gesmolten boter, om in te vetten
3 medium eieren, op kamertemperatuur
fijngeraspte schil van 1 citroen
120 g fijne kristalsuiker
4 el golden syrup (te koop bij Britse of Amerikaanse toko)

88 g witte rijstebloem
25 g aardappelmeel
12 g tapiocameel
1/2 tl bakpoeder
1 tl xanthaangom
1 dl plantaardige olie

Voor de vanillevla:
6 dl halfvolle melk
50 g custardpoeder
fijne kristalsuiker naar smaak

Methode:
Vet een vuurvaste glazen schaal van 1 L inhoud in met boter. Vul een (stoom)pan tot de helft met water en zet hem op het vuur. De schaal moet in de pan passen en de deksel moet nog dicht kunnen.
Klop de eieren, citroenrasp en kristalsuiker tot een luchtige massa. Schep de stroop met een in heet water gedoopte lepel in de ingevette schaal. Meng in een kom de melen, bakpoeder en xanthaangom. Spatel het bloemmengsel, luchtige eimengsel en de olie luchtig door elkaar.
Giet het in de ingevette schaal. De schaal is nu ruim tot drie kwart gevuld. Dek de schaal af met ingevet bakpapier. Bind het met een elastiekje om de schaal. Zet de schaal in het kokende water in de pan, doe de deksel erop en laat de pudding 50-55 minuten stomen. Let goed op het watergehalte in de pan, vul het eventueel aan met kokend water.

De pudding is nu als het goed is tot aan de rand gerezen. Haal de schaal uit de pan en laat het nog 5 minuten rusten. Maak intussen de vanillevla. Roer in een maatbeker een kwart van de melk door het custardpoeder. Breng de rest van melk aan de kook. Roer het custardmengsel er door en breng het wederom aan de kook. Roer het goed door totdat de vla gebonden is. Voeg eventueel suiker toe. Haal de pudding uit de schaal en dien een stukje op met de warme vla.

Veel kookplezier!

Liefs, K&E


Geen opmerkingen:

Een reactie posten