zaterdag 10 november 2012

De gouden amandelstaaf

'Oh kom er eens kijken, wat ik in m'n schoentje vind [...] een letter van banket'  Deze heerlijkheid kan bij Sinterklaas natuurlijk niet ontbreken: de banketletter. Ook wel amandelstaaf genoemd, wanneer de vorm recht is. De traditie om lettervormige koeken te maken is al eeuwenoud. Naar het schijnt werd dit gedaan om kinderen te stimuleren om meer te leren.

Ingredienten:

  • 300 g amandelspijs (kant en klaar of zelf maken)
  • 250 g glutenvrij bladerdeeg van Nature & Cie (te koop online of bij van Gimsel)
  • 2 eieren
  • wat rijstebloem, zodat het deeg niet blijft plakken
  • eventueel poedersuiker om de staaf mee te bestrooien
  • kommetje water


Bereiding:
Leg het bladerdeeg een dag van te voren in de koelkast om te ontdooien. Leg het zonodig nog een uur buiten de koelkast vòòr gebruik. Verwarm de oven voor op 225 graden celcius.
Meng de amandelspijs met 1 ei. Kneed goed en verdeel het in 2 gelijke delen. Maak er 2 rollen van.
Rol het bladerdeeg uit en maak 2 rechthoeken van 10x33 cm. Leg de spijs op het bladerdeeg. Zorg dat aan beide uiteinden ca. 1 cm vrij is van spijs. Vouw het bladerdeeg dicht. Maak je vingers nat met wat water en strijk de naden glad. Leg de rollen met de naad naar beneden op een bakplaat. Bestrijk de bovenkant van de rollen met het geklopte ei. Bak de amandelstaven in 30 minuten gaar.
Direct uit de oven zijn ze heerlijk! Bestrooi eventueel met wat poedersuiker.

Lieve bakgroetjes,
K&E

Geen opmerkingen:

Een reactie posten