donderdag 9 augustus 2012

Hans en Grietjes Witbrood (met gist)

Het oorspronkelijke recept van dit geweldige brood bevat zuiveringszout en karnemelk. Als je geen karnemelk en zuiveringszout in huis hebt kun je prima deze versie maken, die gewone melk en gist bevat.

Ingrediënten
  • 275 gr. rijstebloem
  • 100 gr. tapiocazetmeel
  • 50 gr. melkpoeder
  • 2 volle tl Xanthaangom
  • 8 gr. gist
  • 2 el. suiker.
  • 2 tl. zout
  • 1 scharrelei
  • 300 ml. halfvolle melk
Verwarm de oven op 30-50 graden (rijs stand).
Zeef de rijstebloem, tapioca, Xanthaangom en melkpoeder en meng het met een vork luchtig in een kom.
Voeg de suiker en de gist toe en meng er doorheen.
Voeg het zout toe en meng er doorheen.
Maak een kuiltje in je meel.
Mix de melk met het scharrelei en giet het in het kuiltje. Terwijl je dat doet mix je met je handen met gekromde vingers.
Was je handen, maak ze droog en bestuif ze met bloem.
Maak een bal van het deeg en leg het op een bestoven werkblad/aanrecht.
Vorm het deeg in broodvorm, beetje langwerpig.
Zet je oven uit, leg het brood op het rooster (met een velletje bakpapier erop) in je oven en laat het brood 45-60 minuten rijzen.
Zodra het brood gerezen zet je je oven op 200 graden en bak je het af in 30-40 minuten.
Even af laten koelen en smullen maar!

Liefs K&E

Geen opmerkingen:

Een reactie posten