maandag 20 augustus 2012

Hans en Grietjes Bruinbrood (zonder gist)

Het is al enige tijd geleden dat ik echt lekker robuust en vol bruin brood heb gegeten. Glutenvrij is dit ook erg moeilijk na te maken. Het is me nog nooit eerder gelukt totdat ik het probeerde met bruin teff meel. Dit brood is lekker vol en voedzaam doordat het met bruin teff meel en havervlokken gemaakt is.

Ingrediënten
  • 200 gr. teff meel
  • 100 gr. boekweit meel
  • 50 gr. havervlokken
  • 50 gr. melkpoeder
  • 2. el. zuiveringszout
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 tl Xanthaangom
  • 2 el. suiker
  • 1 scharrelei
  • 330 ml karnemelk
Roer met een vork alle droge ingrediënten door elkaar, hierdoor komt er lucht in de meel mix en wordt je brood uiteindelijk ook luchtiger. 
Mix het ei los met de karnemelk. 
Maak een kuiltje in de meel mix en giet het ei-karnemelk mengsel erin. 
Kneed terwijl je giet het geheel tot een deeg, maar niet te lang. Hoe langer je kneed hoe minder luchtig je brood wordt. 
Was je handen en droog ze af.
Bestuif je handen en je werkplaat/aanrecht met bloem.
Vorm een bal van het deeg en leg het op het bestoven aanrecht.
Vorm er een broodvorm van en plaats het brood in de oven.
Bak het af in 30-40 minuten of totdat het brood hol klinkt als je erop klopt. 
Snijd het in dikke plakken en besmeer het met wat je lekker vindt!

Geniet ervan!
Liefs K&E

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen