maandag 6 augustus 2012

De drie goudcitroenen

Volgens een Italiaans sprookje kan er een fee uit een citroen komen als je hem open snijdt. Dit is bij mij niet gebeurd, maar ik heb wel een heerlijke citroen cheese cake gemaakt  van de citroenen!
Het recept komt uit het boek "the new best recipe" en is wat aangepast, zodat het glutenvrij is.

Ingrediënten:
Voor de bodem:
140 g speculaasjes van Schär
4 el gesmolten boter

Voor de vulling:
230 g suiker
1 el geraspte citroenschil
60 ml citroensap (1 of2 citroenen)
680 g Monchou
4 eieren, op kamer temperatuur
1/4 tl zout
120 ml slagroom

Voor de lemon curd:
80 ml citroensap (ca. 2 citroenen)
50 g suiker
2 grote eieren + 1 grote eierdooier
2 el boter in kleine stukjes
1 el slagroom
snufje zout

Bereiding:
Voor de bodem:
Verwarm de oven op 165 °C. Verkruimel de koekjes met een vijzel of in een keukenmachine, totdat het kleine kruimeltjes zijn geworden. Voeg vervolgens de boter toe en meng het goed met de koekkruimels, totdat de mix eruit ziet als nat zand. Bekleed de bodem van een springvorm van 22 cm met bakpapier en vet de zijkanten in. Verdeel de kruimels over de bodem en druk het aan met de platte bodem van een glas. Bak de bodem voor 15 tot 18 minuten. Laat de bodem vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur (ca. 30 minuten). 

Voor de vulling:
Meng 1/4 van de suiker met de geraspte citroenschil, totdat de suiker geel is gekleurd. Voeg vervolgens het resterende deel van de suiker toe, roer het door elkaar. Voeg vervolgens de monchou toe aan het suikermengsel. Mix het goed door elkaar voor ongeveer 3 minuten, totdat de monchou er romig en glad uitziet. Voeg vervolgens de eieren toe. Zet de mixer nog een minuut aan. Voeg daarna het citroensap en het zout toe. En mix het nog even kort. Giet het beslag vervolgens in de springvorm. Zet de springvorm en een kom met water in de oven. De kom met water zorgt ervoor dat de bovenkant van de cake vochtig blijft, zodat hij niet barst. Bak de cake 55 tot 60 minuten. Doe vervolgens de oven uit en zet de ovendeur op een kier en laat hem vervolgens een uur op deze manier afkoelen. Laat de cake vervolgens nog 2 uur buiten de oven afkoelen. 

Voor de lemon curd:
Terwijl de cheese cake in de oven staat, kan je alvast beginnen met de lemon curd. Verwarm in een kleine pan het citroensap (middelmatig vuur). Het citroensap moet warm worden, maar niet koken. Mix ondertussen de eieren, het eigeel en het suiker in een plastic kom. Blijf mixen en voeg vervolgens langzaam het citroensap toe. Giet het mengsel weer terug in de pan en verwarm het geheel op middelmatig vuur en blijf roeren met een houten lepel. In ongeveer 3 minuten wordt het mengsel dikker. Als je met de lepel een streep door het mengsel trekt, moet de streep redelijk snel weer verdwijnen. Haal het dan meteen van het vuur en voeg de boter, slagroom en het zout toe. Roer het geheel goed door elkaar. Giet het in een bakje, dek het af met plastic folie en zet het in de koelkast totdat je het nodig hebt.

De laatste loodjes:
Verdeel de lemon curd over de afgekoelde cheese cake, dek de cheese cake af met plastic folie. Laat de cheese cake nog minstens 5 uur in de koelkast staan. Ja helaas is het nog even wachten voordat je de taart mag aansnijden, maar het is zeker het wachten waard!  

NB: Ik had te weinig koekjes, dus heb de helft van de ingrediënten voor de bodem en de lemon curd gebruikt. Voor de vulling heb ik 1/3 van de ingrediënten gebruikt. De cupcakes heb ik 40 minuten gebakken. Lemon curd is trouwens ook heerlijk voor op brood of op andere cakes!

Liefs, E&K

 

1 opmerking: