vrijdag 3 augustus 2012

Hans en Grietjes Witbrood (zonder gist)

Wauw, dit witte brood voldeed echt aan al mijn verwachtingen. Het geheime ingrediënt is tapioca zetmeel. Ik ben hier altijd al een fan van geweest, maar het maakt dit brood echt zo heerlijk fluffy.
Het recept komt uit het boek "Gezond eten zonder gluten" van Dariana Allen en Rosemary Kearney. Dit boek is overigens absoluut een aanrader.
Ik heb het brood precies volgens het recept gemaakt, maar ga hier binnenkort zeker mee experimenteren.

Ingrediënten

  • 275 gr. rijstebloem
  • 100 gr. tapiocazetmeel
  • 50 gr. melkpoeder
  • 2 afgestreken el. zuiveringszout
  • 2 volle tl. bakpoeder
  • 2 tl. zout
  • 2 volle tl xanthaangom
  • 2 el. suiker
  • 1 scharrelei
  • 300- 350 ml karnemelk 

Roer met een vork alle droge ingrediënten door elkaar, hierdoor komt er lucht in de meel mix en wordt je brood uiteindelijk ook luchtiger. Mix het ei los met de karnemelk. Maak een kuiltje in de meel mix en giet het ei-karnemelk mengsel erin. Kneed dit met je handen tot een deeg, maar niet te lang. Hoe langer je kneed hoe minder luchtig je brood wordt. Leg het deeg in een ingevette brood vorm en bak het brood af in 30-40 minuten in de oven op 200 graden, of totdat het brood mooi bruin is en hol klinkt als je erop klopt.
Snijd het in dikke plakken, besmeer het lekker dik met roomboter en dek af met een heerlijke laag hagelslag! of pindakaas, of jam, of...

Geniet ervan!
Liefs K&E

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen