dinsdag 25 september 2012

Hans en Grietjes Basis/Kaas & Pizza Farinata

Basis Farinata
Vaak wordt er voorafgaand aan een diner een stokbrood geserveerd met kruidenboter of een focaccia brood. Dat ruikt zo vreselijk lekker, maar als je een gluten allergie hebt blijft het bij ruiken. Gelukkig zijn er ook glutenvrije recepten van stokbrood en focaccia, maar er is ook een recept voor een heel bijzonder brood wat al glutenvrij is! ...En dat is Farinata. Het is een soort focaccia en ook nog eens heel makkelijk te maken. Heel je huis ruikt heerlijk naar rozemarijn en daar hoef je zelf vrij weinig voor te doen! Je kunt de Basis Farinata maken, maar je kunt er ook een Kaas Farinata of zelfs een Pizza Farinata maken

Ingrediënten voor de basis (maakt 2 Farinata's)
Kaas Farinata
  • 250 gr. kikkererwtenmeel
  • 1 tl. zout
  • 1 tl. bakpoeder
  • 4 el olijfolie
  • 300 ml. warm water
  • 1 los geklopt ei
  • Oregano (gedroogd of vers)
Extra ingrediënt voor de Kaas Farinata:
  • 150 gr. geraspte belegen kaas
Extra ingrediënt voor de Pizza Farinata
  • tomatenpuree
  • plakjes salami
  • mozerella
Zeef het kikkererwtenmeel boven een kom en roer het zout en de oregano erdoor.
Voeg het water, het los geklopte ei en vier eetlepels olijfolie toe en mix terwijl dit doet. Maak je de Kaas Farinata? Voeg dan nu de geraspte kaas toe.
Zet het beslag een paar uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Je kunt de Farinata nu op twee manieren bereiden.
Manier 1: Verhit in een koekenpan wat olijfolie totdat het flink heet is.
Giet het beslag in de pan en bak het even goed aan.
Zet de koekenpan in de oven en bak het brood af in +/- 25 minuten.
manier 2: Zet een taartvorm (een silicone taartvorm werkt het best) in de oven met flink wat olijfolie erin.
Laat de olie heet worden en giet het beslag erin. Zet de taartvorm terug in de oven en bak af in +/- 25 minuten.

Pizza Farinata
Maak je de Pizza Farinata? Haal de Farinata dan na 12 minuten uit de oven. Bestrijk de Farinata met de tomatenpuree, leg de plakjes salami erop en verdeel de mozzarella erover. (Op dit moment kun je er ook voor kiezen de Pizza Farinata in te vriezen voor een andere keer) Zet terug in de over en bak in 12 minuten af.

Eetse!
Liefs K&E

2 opmerkingen: