vrijdag 21 september 2012

Cake voor de witte en de zwarte bruid

Cheese cake en brownies zijn beiden zeer lekker. Ik kon niet kiezen welke van de twee ik wilde maken. Het boek van de Hummingbird bakery bracht een oplossing, namelijk een combi van de twee. Het originele recept is glutenvol, maar hier onder zijn de ingrediënten te vinden voor een glutenvrije variant. De topping van de cake (ja, het is echt een cake extravaganza!) heb ik ook nog aangepast, omdat ik niet van slagroom houd. 
Het recept is wel aardig wat werk en je moet voornamelijk lang wachten op het proeven. Maar het is het zeker waard om te maken!

Ingrediënten voor de brownie
  • 200 g pure chocolade
  • 200 g boter
  • 250 g poedersuiker
  • 3 eieren
  • 55 g rijstemeel
  • 27 g tapiocameel
  • 27 g aardappelmeel
  • 0.5 tl xanthaangom
Ingrediënten voor de cheese cake
  • 400 g roomkaas
  • 150 g poedersuiker
  • 2 eieren
Ingrediënten voor de lemon curd
  • 80 ml citroensap
  • 2 grote eieren + 1 grote eierdooier
  • 50 g suiker
  • 2 el boter
  • 2 el slagroom
  • snufje zout
Gebruiksaanwijzing brownie

Smelt de boter en de chocolade in een pan op laag vuur. Mix de eieren en de poedersuiker tot een luchtige massa. Voeg vervolgens het chocolademengsel toe en mix het goed. Zeef de melen en spatel het rustig in de kom met de rest van de ingrediënten. Bekleed een vierkante bakvorm van 24x24 centimeter met bakpapier, vet de randen in. Giet het browniebeslag in de bakvorm.

Gebruiksaanwijzing cheese cake

Verwarm de oven voor op 170 °C
Klop de roomkaas en de poedersuiker tot een egaal mengsel. Voeg vervolgens al mixende de eieren een voor een toe. Mix het geheel tot een romige massa. Giet vervolgens het cheese cake beslag op het brownie beslag. 
Zet de bakvorm in het midden van de oven. Bak de cake in ca. 40 minuten gaar. De cake is gaar, wanneer de cheese cake stevig aanvoelt. De randen van de cake worden iets gebruind en het midden van de cake blijft lichtgekleurd. 

Gebruiksaanwijzing lemon curd

Terwijl de cake in de oven staat, kan je alvast beginnen met de lemon curd. Verwarm in een kleine pan het citroensap (middelmatig vuur). Het citroensap moet warm worden, maar niet koken. Mix ondertussen de eieren, het eigeel en het suiker in een plastic kom. Blijf mixen en voeg vervolgens langzaam het citroensap toe. Giet het mengsel weer terug in de pan en verwarm het geheel op middelmatig vuur en blijf roeren met een houten lepel. In ongeveer 3 minuten wordt het mengsel dikker. Als je met de lepel een streep door het mengsel trekt, moet de streep redelijk snel weer verdwijnen. Haal het dan meteen van het vuur en voeg de boter, slagroom en het zout toe. Roer het geheel goed door elkaar. Giet het in een bakje, dek het af met plastic folie en zet het in de koelkast totdat je het nodig hebt.

De laatste loodjes

Laat de cake afkoelen. Bestrijk de cake met een laag lemon curd, wanneer de cake is afgekoeld. Laat daarna de cake nog minimaal 2 uur afkoelen in de koelkast.

Geniet daarna van deze heerlijke cake extravaganza!! Let wel, deze cake heeft een grotere soortelijke massa dan goud!

Veel bakplezier en liefs, E&K

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen