maandag 3 september 2012

Hans en Grietjes gerecycled witbrood

Soms heb je wel eens van die dagen dat het experimenteren met brood bakken mislukt, het deeg wil niet rijzen, het brood is te droog, te nat, the chewy, te hartig, etc. En dan zijn er ook nog van die dagen dat het brood snel uitdroogt. Zonde om weg te gooien! Maar echt lekker is het ook niet... De afgelopen week raakte ik geïnspireerd door "too good to waste" (http://www.toogoodtowaste.nl). Zij redden tomaten die er niet perfect uit zien van de vuilnisbak door er gazpacho van te maken. Dus Grimm's Magic Bakery had een missie: het oud geworden of mislukte brood redden. En de missie is geslaagd, het oude brood is omgetoverd tot een heerlijke broodpudding. Het maakt niet uit wat voor brood je voor dit recept gebruikt, glutenvrij, lactosevrij, met tarwe, bolletjes, pistoletjes, alles kan. Alleen de korstjes zijn niet nodig in dit recept. Nu het weer bijna winter wordt, zullen de eendjes hier wel blij mee zijn. Het recept is lactosevrij te maken door de melk te vervangen door sojamelk.

Ingrediënten
400 g witbrood
6 ml melk
50 ml + 1 tl agave siroop
2.5 eieren
280 g ontpitte kersen (vers of uit blik, afgegoten)
80 ml limoncello (gebruik voor de suikervrije variant alcohol zonder toegevoegde suikers of extra melk)

Optionele karamel:
80 g suiker
2 el water

Gebruiksaanwijzing
Snijd de korsten van het brood. Maak met behulp van een keukenmachine broodkruim van het brood. Het is ook mogelijk om de korsten te gebruiken, maar dan kan je wat harde stukjes in je pudding krijgen. Verwarm de melk tot het kookpunt en haal de pan van het vuur. Voeg meteen de broodkruimels toe.Voeg vervolgens de agave siroop toe. Laat het mengel even rusten en meng het geheel na enkele minuten. Klop de eieren schuimig en voeg ze samen met de kersen en de limoncello toe aan het broodmengsel. Roer het geheel nog een keer goed door.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe voor het gebruik van de optionele ingrediënten de suiker en het water in een steelpan met een dikke bodem. Verwarm het geheel op een middelmatig vuur totdat het mengsel amberkleurig is. Haal de karamel direct van het vuur, roer het snel even door en giet het voorzichtig in een ingevette puddingvorm. Doe vervolgens het broodmengsel in de vorm. Bak de pudding voor een uur. Als de bovenkant van de pudding te bruin wordt, kan je het afdekken met aluminiumfolie. 
Laat de pudding goed afkoelen en keer de vorm voorzichtig om. Snijd een stuk van de pudding af en serveer met slagroom en/of jam.

Eet smakelijk!


Liefs E&K

2 opmerkingen:

  1. Dag Karen en Eva,
    Wat een leuke site hebben jullie! Wat een heerlijke recepten. (En wat jammer dat ik met mezelf heb afgesproken wat minder te snoepen ;-)
    Mag ik een link van jullie site op mijn site plaatsen?
    Groetjes, Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Mirjam,

    Bedankt voor de complimenten! Je mag zeker een link op jouw site plaatsen, leuk!
    Groetjes, Eva & Karen

    BeantwoordenVerwijderen