maandag 5 november 2012

Het Broertje van de Gelukkige Pepernoot


Glutenvrije pepernoten kun je in de winkel kopen bijvoorbeeld bij de G&W of online bij de Zaailing. Er zijn verschillende merken die pepernoten glutenvrij maken, maar ze zijn niet allemaal even lekker. Naar onze mening zijn de pepernoten van Heja het aller lekkerst. Maar als je ze zelf maakt zijn ze natuurlijk nog lekkerder! Op deze blog staat al een recept voor pepernoten met amandelmeel. Dit recept is perfect voor als je niet mee wilt doen met recepten van geraffineerde suikers en witte melen. Heb je hier geen moeite mee, of wil je weer eens de oude (glutenvrije) smaak van pepernoten proeven, dan kun je dit recept gebruiken. Het is een heel makkelijk recept, waar je niet zoveel speciale ingrediënten voor in huis hoeft te hebben. Het recept is gebaseerd op een tweet van Jong en Glutenvrij.

Ingrediënten voor de pepernoten
  • 200 gr. glutenvrije bloem (bijv. Schar C of DovesFarm)
  • 100 gr. donkerbruine basterdsuiker
  • 10 gr. bakpoeder
  • 1 tl. Fiber Husk
  • 2 flinke el. speculaaskruiden
  • 1/2 tl zout
  • 100 gr. roomboter of plantaardige boter voor lactosevrij
  • ongeveer 6 el. water

Meng het bloem, de basterdsuiker, Fiber Husk, bakpoeder, zout en speculaas kruiden door elkaar. Kneed de roomboter erdoor. Voeg (per eetlepel) de eetlepels water toe aan het deeg, totdat je een bal kunt maken die niet afbrokkelt. Als er makkelijk scheuren in komen en het afbrokkelt moet je nog wat water toevoegen. Leg de bal een half uur in de koelkast.
Verwarm na het half uur de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Maak slierten van de bal en snij de slierten in plakjes. Vorm balletjes van de plakjes, leg ze op een bakplaat en druk even aan.
Bak de pepernoten af in ongeveer 15 minuten. 
Als je pepernoten met een chocolade laagje wilt. Smelt dan au bain marie wat chocolade en dompel daar met twee vorken de pepernoten in onder. Leg ze te drogen op een bakplaat. 

Lieve bakgroetjes,
K&E

Geen opmerkingen:

Een reactie posten