maandag 19 november 2012

Volslanke Liesje's cranberrycarré

Wat een heerlijk seizoen is de herfst toch! De schappen liggen weer vol met pompoenen en cranberry's. Beiden fantastische ingrediënten voor zowel hartige als zoete gerechten. Het leuke van cranberry's is dat ze ook op Terschelling groeien. Rond het jaar 1839 spoelden er vaten van deze rode bessen hier aan na een schipbreuk (http://www.terschellingercranberry.nl). De jutters hadden gehoopt om wijn te vinden in deze vaten, maar helaas waren het zure rode bessen. Ze gooiden de vaten leeg in de duinpannen en zo ontstond de unieke cranberrycultuur op Terschelling. Vanaf 1910 werd er door de Terschellingers geld verdient met de cranberry's. Vroeger gingen we tijdens vakanties op Terschelling vaak naar het restaurant de Walvis voor een overheerlijke cranberrysorbet. Omdat het nu toch een beetje te koud is voor ijs, hebben we toch maar gekozen voor een taartrecept. :-)

Ingrediënten:

150 g bloem (Doves farm)
1 tl bakpoeder
150 g boter (margarine voor lactosevrij)
150 g suiker
3 eieren
3 appels
halve zak verse cranberry's
sap van een halve sinaasappel
3 gemberbolletjes, in kleine stukjes gesneden
5 vijgen, geweld en in kleine stukjes gesneden

Bereiding:

Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Of laat dit door iemand anders doen, dan kan je alvast verder met het beslag :-) Verwarm de oven voor op 160 graden.
Mix de suiker en de gesmolten boter tot een luchtige massa. Voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe en mix het goed. Spatel vervolgens de bloem erdoor. Giet het beslag in een vierkante bakvorm van 24 x 24 cm. Meng de vruchten, het sinaasappelsap, en de gemberstukjes. Verdeel het mengsel over het beslag en druk het een beetje aan. Bak de cake in ca. 50 minuten gaar.

Lieve bakgroetjes, K&E

Geen opmerkingen:

Een reactie posten