zondag 4 november 2012

De Dorsvlegel uit de Chocolade Hemel

Als er iemand in de familie jarig is, dan wordt deze brownietaart gemaakt. Deze taart heb ik (Eva) voor het eerst gegeten tijdens een bak les van Jeandrine Kastelein. Wil je glutenvrij leren bakken en een gezellige avond, dan zijn deze bak lessen zeker een aanrader. Op de site van de NCV kun je zien wanneer en waar zij bak lessen geeft.
Toen ik de brownietaart voor het eerst proefde wist ik niet wat ik mee maakte.. Zo lekker.. en helemaal glutenvrij! Ik ben de taart thuis na gaan maken en ik heb geëxperimenteerd met verschillende soorten noten (walnoten, pecannoten  macademia's) in/op de taart en met witte chocolade. Eigenlijk was het allemaal lekker, maar witte chocolade chunks in de taart en witte chocolade rasp op de taart is naar mijn mening het aller lekkerst!
Ga je deze taart maken? Maak hem dan van echte smelt chocolade. Dit is zoveel lekkerder dan chocoladerepen. Helaas ook wat duurder, maar je krijgt er veel smaak voor terug!

Ingrediënten
  • 200 gr. roomboter
  • 300 gr. pure smeltchocolade
  • 100 gr. melk smeltchocolade
  • 2 witte chocolade repen van 100 gr (totaal dus 200 gr.)
  • 4 eieren
  • 200 gr. donkerbruine basterdsuiker
  • 150 gr. glutenvrije bloem (DovesFarm, Schar C, Provena)
  • 10 gr. bakpoeder
  • 100 ml. slagroom
Verwarm de oven op 175 graden.
Besmeer een bakvorm van 22x30 met boter en bekleedt de bakvorm met bakpapier.
Smelt de boter, 200 gr. pure chocolade (overige 100 gr. heb je later nodig) en de melkchocolade in een steelpannetje of in de magnetron.
Giet dit over in een meng/beslagkom, zodat het afkoelt en niet in de warme pan blijft zitten.
Klop de 4 eieren los en mix de basterdsuiker erdoor.
Giet het boter-chocolade mengel bij het ei-suiker mengsel en mix door elkaar.
Zeef boven dit mengsel de bakpoeder en de bloem en spatel rustig erdoor.
Hak 1,5 witte chocoladereep in stukken. De stukken moeten wel groot genoeg blijven, anders lossen ze op in de taart. Hak de vierkantjes waar een chocoladereep uit bestaat in vieren, dan blijven de stukken groot genoeg.
Spatel de witte chocolade stukken door het beslag en stort het beslag in je bakvorm.
Plaats de taart in de oven en bak de taart af ongeveer 35 minuten.
Laat de taart een halve middag afkoelen.
Plaats een schaal op de bakvorm en draai de taart om.
Trek het bakpapier eraf.
Smelt de overige 100 gr. pure chocolade met de 100 ml. slagroom.
Laat dit even afkoelen, giet over de bovenkant van de taart en smeer het uit. Bestrijk ook de randen van de taart.
Rasp de overige 50 gr. witte chocolade boven de taart, zodat de taart bedekt wordt met een witte laag.
Snijdt de taart in lekker stukken, leg ze op een leuke schaal of taartplateau, neem een hap en bevindt je in de chocolade hemel!

Lieve bakgroetjes,
K&E

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen