maandag 2 januari 2012

Happy New Year!

Wat is Oud en Nieuw zonder oliebollen?!
Elk jaar bak ik (Karen) met mijn vader een hele berg oliebollen voor vrienden en familie. Een hele leuke traditie waar ik elk jaar erg naar uitkijk! We maken gewoonlijk drie soorten, de classics met appel, kaneel en rozijnen, de classics + met appel, cranberry's en een beetje cranberrydiksap, en het nieuwste recept met abrikozen en whiskey.

Ingrediënten voor de classics
  • 500 gram nogluten broodmix (of een andere glutenvrije broodmix)
  • 1 zak rozijnen (geweekt in warm water ...of in een alcoholische versnapering)
  • een scheutje cranberry diksap
  • 400 ml lauwe melk (hoeveelheid melk en water kan bij ander meel verschillen)
  • 100 ml warm water
  • 1 ei
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 1 appel in kleine blokjes
  • 21 gram droge gist 
  • 1 theelepel zout
  • citroensap
  • kaneel
  • Voor de classic+ vervang je de rozijnen voor cranberry's en laat je de kaneel weg.
  • Voor het nieuwste recept vervang je de rozijnen voor gedroogde abrikozen en laat je deze wellen in Whisky.

Laat het deeg, afgedekt met vershoudfolie, een uur rijzen op ca. 35 graden in de oven. 
Wanneer de zonnebloemolie warm genoeg is doe je met *twee lepels 4 a 5 scheppen deeg in de pan. Wanneer ze bruin gekleurd zijn aan de onderkant even omdraaien en wachten totdat deze kant ook mooi bruin is. 
Schep vervolgens de oliebollen in een vergiet of kom bekleed met keukenpapier. 
Herhaal vanaf * totdat het deeg op is. 
En daarna: aaaaanvallleeeennnn! Ze zijn heerlijk met wat poedersuiker erop en een glas champi erbij! Proost op een gezond, gelukkig en geweldig nieuwjaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen