maandag 17 december 2012

De kerstpudding van luilekkerland

Het is al weer bijna kerst! Tijdens de kerst heb je het vaak druk genoeg met koken, daarom kan je nu alvast beginnen met het toetje. Het toetje kan zelfs een maand van te voren gemaakt worden, maar een week van te voren is ook prima. En deze pudding kan natuurlijk ook na de kerst worden gegeten :-)

Het recept kan lactosevrij, graanvrij, glutenvrij, eivrij, suikervrij, alcoholvrij en zonder noten worden gemaakt. En ja, zelfs zonder al deze ingrediënten is de kerstpudding meesterlijk lekker!  

Ingrediënten:*
Droge ingrediënten
100g rozijnen
100g bessen
50g krenten
50g gehakte pruimen
50g abrikozen of vijgen, gehakt in kleine stukjes
25g gedroogde of verse sinaasappel- en citroenschil
50g geschaafde amandelen
150g verse peer (inclusief schil), gepureerd
1 tl gember en kaneel
½ tl nootmuskaat
25g boter/margarine

Natte ingrediënten
2 eieren of als je niet tegen eieren kan, 2 tl bakpoeder
150ml appel- of perensap of 100ml appel- of perensap en 50ml brandy

Het meel
50g kikkererwtenmeel en 50g rijstemeel

Voor de roomsaus
400ml crème fraîche
zaadjes uit 1 vanillestokje
eventueel 3 el brandy

Bereiding:
Meng alle droge ingrediënten in een grote kom. Klop de eieren (als je ze gebruikt) samen met het sap en eventueel de brandy. Meng het vervolgens met de droge ingrediënten.
Zeef de melen samen met het bakpoeder (als je voor de eivrije optie gaat). Voeg het meel toe aan het vruchtenmengsel en roer het goed door. Doe het mengsel vervolgens in een puddingvorm, dek het af met beboterd bakpapier en gebruik elastiekjes of touw om het bakpapier om de puddingvorm te binden.
Doe de puddingvorm in een pan en giet water in de pan tot halverwege de vorm. Doe de deksel op de pan en laat de pudding 4-5 uur sudderen. Let er goed op dat er nog voldoende water in de pan zit, vul het zo nodig aan. 
Haal de puddingvorm uit de pan, haal het bakpapier eraf, dek de vorm af met nieuw bakpapier (zonder boter). Laat de pudding afkoelen en zet hem in de koelkast. 
Op een van de kerstdagen kan je de pudding makkelijk serveren, door het 3-5 minuten op te warmen in de magnetron. Heb je geen magnetron, dan kost het opwarmen iets meer tijd, stoom de pudding opnieuw voor 1-2 uur. 
Maak in de tussentijd de saus, door de crème fraîche met de vanillezaadjes en de brandy te mengen.
Serveer de pudding met een dikke dot roomsaus.

Veel bakplezier!
Liefs, K&E

*gebaseerd op de kerstpudding van http://www.bbc.co.uk/food

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen