maandag 15 oktober 2012

De drie heelmeesters


Vroeger vond ik kruisbessenvlaai altijd erg indrukwekkend vanwege de luchtige eiwitten op die taart. Dat gaf die taart iets speciaals en daarom koos ik altijd deze taart uit voor mijn verjaardag. Een andere favoriet is de Key lime pie. Ik vroeg me altijd af wat "key" nou te maken had met deze overheerlijke taart. Wat blijkt, het is een type limoen uit Florida. Hij is wat kleiner en bevat meer zaadjes dan de Perzische limoen, die we in de supermarkt vinden. De geweldige kok's van America's Test Kitchen hebben uitgezocht of je beter de Key of de Perzische limoen kon gebruiken en kwamen uit bij de Perzische. Qua smaak scheelt het niet veel en een groot voordeel is dat je minder limoenen hoeft te persen. Eigenlijk volgt hier dus het recept voor de Persian lime Pie :-). De taart bestaat uit drie lagen, waar je erg gelukkig van wordt!
Het is gebaseerd op het recept uit het kookboek the new best recipe.

Ingrediënten voor de merengue
 • 1 el maizena
 • 80 ml water
 • 1/4 tl wijnsteenzuurpoeder
 • 100 g suiker
 • 4 grote eiwitten
 • 1/2 tl vanille-extract

Ingrediënten voor de limoenvulling:
 • 120 ml sap van 3 of 4 limoenen
 • 4 grote eierdooiers
 • 1 blik (394 ml) gecondenseerde melk

Ingrediënten voor de koekjesbodem
 • 142 gram glutenvrije koekjes (Glutafin Gran Biscotto)
 • 2 el suiker
 • 5 el gesmolten boter

Voor de vulling:
Klop de eierdooiers 2 minuten. Voeg eerst de gecondenseerde melk en vervolgens het sap toe. Klop na elke toevoeging goed. Laat het mengsel 30 minuten op kamertemperatuur staan,
zodat het dikker wordt.

Voor de koekjeskorst:
Verwarm de oven voor op 165 graden. Verkruimel de koekjes in een vijzel of met de keukenmachine. Voeg de suiker toe en meng goed. Voeg de gesmolten boter toe en roer het goed door totdat het koekmengsel lijkt op nat zand.
Vet een ronde bakvorm van 24 cm doorsnede in. Verdeel de koekkruimels over de bakvorm. Druk ze goed aan met de onderkant van een glas of een lepel. Maak een opstaande rand van 1.5 cm.
Bak de korst voor 15 tot 18 minuten. Laat vervolgens de korst afkoelen.

Voor de merengue:
Meng de maizena met het water in een kleine steelpan.Roer het mengsel goed door met een garde.
Wanneer het mengsel dikker en doorzichtiger wordt.
Meng het wijnsteenzuurpoeder met de suiker. Klop de eiwitten en het vanille-extract tot een luchtige massa.
Voeg 1 eetlepel van het suikermengsel per keer toe aan de eiwitten en klop de eiwitten totdat het mengsel zachte pieken vormt.
Voeg vervolgens het maizenamengsel eetlepel voor eetlepel toe aan de eiwitten en klop totdat de eiwitten stijve pieken vormt.

Bakken:
Giet de limoenvulling op de koekjeskorst. Bak de taart 7 minuten, totdat de vulling warm is.
Haal de taart vervolgens uit de oven en spatel de merengue op de taart. Doe eerst de buitenste rand, waarbij het belangrijk is dat de merengue aan de taartbodem plakt.
Als je dit niet doet, kan de merengue krimpen. Vul vervolgens het centrum van de taart op met merengue. Doe de taart weer in de oven voor 20 minuten. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen.

Veel bakplezier!
Liefs, K&E


Geen opmerkingen:

Een reactie posten