maandag 29 oktober 2012

De Spijze van Sinterklaas

Tsja.. Wat kan je erover zeggen... Laat Sinterklaas maar komen!
De bodem van deze veel te lekkere Sinterklaastaart is gemaakt van speculaas en boter. Bij de supermarkt kun je glutenvrije speculaas  kopen van Schar. Je kunt ze ook zelf maken volgens het recept "de speculaasjes van het kleine volkje". De taart is natuurlijk ook glutenvol te maken met gewone speculaasjes. Naar verwachting zal de hoeveelheid boter verschillen, dus begin met 50 gr. gesmolten boter en voeg boter toe totdat je geen kleine kruimels meer hebt maar samenhangende/grotere kruimels krijgt.
Voor de chocolade vulling is het, het lekkerst als je smeltchocolade gebruikt. Deze chocolade is qua kwaliteit en smaak zo veel beter dan gewone chocoladerepen uit de supermarkt. Met de versiering kun je je helemaal uitleven. Op deze taart zitten de pepernoten van het recept "Het broertje van de Gelukkige Pepernoot" en een paar van deze pepernoten zijn gedoopt in gesmolten witte chocolade (vreselijk lekker...). Ook zitten er glutenvrije schuimpjes op de taart. Deze komen bij de G&W Hillegersberg (Rotterdam) vandaan. Wat ook erg lekker is, is om op de chocolade laag nog een laag opgeklopte slagroom te doen en daarop de versiering. Dan blijft de versiering beter plakken en slagroom hoort ook wel een beetje bij deze taart. Kies je ervoor om geen laagje slagroom er tussen te doen, dan moet je er een lekker dot slagroom naast spuiten. Overigens is zelf opgeklopte slagroom veruit het lekkerst (klop hiervoor 250 gr. slagroom op met een mixer samen met 6 tl. suiker).

Ingrediƫnten voor de bodem
  • 125-150 gr. (room)boter
  • 300 gr. speculaasjes (zelfgemaakt of van schar)
IngrediĆ«nten voor de chocoladevulling*
  • 125 gr. pure (smelt)chocolade
  • 125 gr. melk (smelt)chocolade
  • 125 gr. (room)boter
  • 5 el. opgeklopte slagroom

De bodem: Bedek de bodem van een taartvorm (24 cm.) met bakpapier en smeer de randen in met boter.
Verkruimel de speculaasjes in de keukenmachine. Smelt 125 gr. boter in de magnetron of in een steelpan. Voeg de boter bij de speculaaskruimels en meng door elkaar. Het mag kruimelig blijven, maar je moet er wel een samenhangend deeg van kunnen maken. Als het te droog is, voeg dan nog wat extra boter toe, maar het moet niet nat worden.
Stort het kruimeldeeg in de taartvorm en druk het aan met de bolle kant van een lepel.

De chocoladelaag: Smelt de chocolade met de boter in een steelpan of in de magnetron. Roer de opgeklopte slagroom er rustig door. Stort het mengsel over de kruimelbodem. Zet de taart minimaal 2 uur in de koelkast zodat de chocolade hard wordt.

Bedek de taart lekker met wat je wilt, pepernoten schuimpjes, chocolade, slagroom! 

Snoepse!

Lieve bakgroetjes, 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten