maandag 21 januari 2013

Winterse cake uit Scandinavisch Luilekkerland

Wat een prachtige winterse taferelen afgelopen weekend! Als je een mooie wandeling hebt gemaakt, of een tochtje hebt geschaatst, dan is het heerlijk om eenmaal weer thuis te genieten van een kop warme chocomel en een plak Scandinavische cake. In de Scandinavische keuken wordt veel gebruik gemaakt van de specerijen kaneel en kardemom. Ze geven een feestelijk en warm tintje aan de cake en samen met de pittige gember, is het een geweldige winterse traktatie.
Het recept is gebaseerd op een recept uit Scandilicious baking van Signe Johansen.

Ingrediënten:
125 g boter/margarine
175 g palmsuiker of bruine basterdsuiker
150 ml schenkstroop
250 ml (lactosevrije) melk + 2 tl citroensap
2 medium eieren
100 g rijstemeel
75 g havermeel
75 g maismeel
2 tl xanthaangom
2 tl baking soda
1 tl bakpoeder
2 tl kaneel
1 tl kardemom
1/2 tl nootmuskaat
1/2 tl zout
5 gemberbolletjes, zeer fijn gesneden

methode:
Verwarm de oven op 170 °C.
Smelt de boter in een pan, voeg daarna de suiker en de stroop toe. Meng het goed en laat het daarna iets afkoelen. Klop vervolgens de melk met citroensap en eieren toe. Meng alle droge ingrediënten in een kom en voeg de vloeibare ingrediënten toe. Roer het beslag totdat het egaal is en roer vervolgens de stukjes gember erdoor heen.
Giet het beslag in een cakevorm en bak de cake voor 45 minuten. Dek de cake daarna af met aluminiumfolie (zodat de cake niet aanbrandt) en bak de cake nog ca. 30 minuten.
Laat de cake even afkoelen en haal hem dan uit de vorm en laat hem verder afkoelen.

Veel bakplezier!

Liefs, K&E

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen