maandag 22 oktober 2012

Hans en Grietjes Oerbrood

Hoe maak je een brood van noten, zaden en kokos. Het klinkt bij voorbaat al alsof het gedoemd is te mislukken, maar wat een gezond brood heb je als het wel zou lukken. We zijn ermee aan de slag gegaan en het heeft echt wat voeten in aarde gehad, maar het is uiteindelijk gelukt. Om ervoor te zorgen dat het brood niet uit elkaar valt hebben we eieren gebruikt, maar ook chiazaadjes en psyliumvezels. Je kunt psyliumvezels kopen van het merk Pharmafood (Colon Clean) en Fiber Husk. Op de foto, rechts, staat een blauw/groene pot, dat zijn psyliumvezels van het merk PharmaFood. Om het brood luchtig te maken hebben we zuiveringszout in combinatie met citroensap gebruikt. Zuur versterkt namelijk de werking van zuiveringszout. Heb je geen citroenen in huis, dan kun je ook azijn gebruiken of in plaats van kokosmelk, karnemelk. Gebruik je karnemelk, dan is het brood natuurlijk niet meer lactosevrij.
Op de foto kun je makkelijk zien welke producten en merken wij hebben gebruikt. Al deze producten zijn overigens te vinden in G&W winkels.

Ingrediënten
Benodigdheden
  • 100 gr. amandelmeel 
  • 100 gr. lijnzaadmeel
  • 50 gr. kokosmeel
  • 2 el. chiazaadjes
  • 2 el. psyliumvezels (van Pharmafood of Fiber Husk) 
  • 1 tl. zuiveringszout
  • 1 tl. zout
  • 2 el. (kokosbloesem)suiker, agave of honing
  • 5 eieren op kamer temperatuur
  • 100 ml. (kokos) melk 
  • 1 tl citroensap of azijn
  • 50 gr. gesmolten kokosolie of (room) boter

Vet een cakevorm in en bekleed met bakpapier, zodat je het brood eruit kan tillen als het klaar is.
Meng alle droge ingrediënten in een beslagkom (Gebruik je agavesiroop i.p.v. kokosbloesemsuiker: voeg dan de agave toe wanneer je de kokosolie/boter toevoegt. Je hebt dan overigens geen citroensap of azijn nodig).
Klop de eieren los met de kokosmelk en het citroensap (of de azijn) in een andere beslag klom.
Maak een kuiltje in je meel mix en voeg, al mixende, het opgeklopte eimengsel erdoor heen.  
Doe de 50 gram kokosolie in een kommetje en smelt het in ongeveer 10 seconden in de magnetron. 
Roer even door en giet het, al mixende, door het beslag. 
Stort beslag in de cakevorm, verdeel het en druk mooi aan. 
Bak het brood af in 50 minuten op 180 graden of totdat een cake prikker of satéstokje er schoon weer uit komt als je hem erin prikt
Een goede gezondheid toegewenst!

Lieve bakgroetjes,
K&E

5 opmerkingen:

  1. Wat een leuk recept! Ik wil hem graag proberen. Kan ik de lijnzaadmeel vervangen door evenveel boekweitmeel? Is het mogelijk om de psylliumvezels te vervangen door een lijnzaad'plaksel' (aangemaakt door heet water)?

    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Anoniem,

    Bedankt voor je leuke reactie!
    Ik heb zelf nooit geprobeerd om het lijnzaadmeel in het recept te vervangen door boekweitmeel, maar het zou theoretisch gezien moeten kunnen. Je hebt dan alleen meer vocht (water, (kokos)melk) nodig in het recept. Per 100 gr. boekweitmeel heb je ongeveer 80 ml vocht nodig. Dus als je 100 gr. boekweitmeel gebruikt in dit recept heb je i.p.v. 100 ml kokosmelk (zoals in het recept nu) 180 ml kokosmelk nodig.
    De psyliumvezel fungeren in dit recept als extra bindmiddel, omdat lijnzaadmeel en kokosmeel niet zo goed bind. Boekweitmeel bindt denk ik beter, dus misschien heb je een minder sterk bindmiddel nodig. Dan zou je inderdaad lijnzaad kunnen proberen, maar ik weet niet of dat sterk genoeg is. Je zou ook Xanthaamgom kunnen proberen.
    Veel succes en ik hoor/zie graag wat het eindresultaat is geworden!

    Groetjes,
    Eva (GMB)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank voor dit TOP recept!

    Chiazaadjes wel even weken van de voren anders 'werken' ze niet. Nu blijven ze als een soort pitjes in het brood zitten terwijl het eigenlijk hele goede 'binders' zijn. Ze maken het deeg dikker als je wil.

    Heb lijnzaad vervangen door boekweit en dat ging gelukkig goed.

    Ben heel blij met jullie recepten!

    gr. Viviane

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Viviane,

    Fijn dat het gelukt is met boekweitmeel en wat een ontzettend leuke reactie! Erg leuk om te horen.
    En bedankt voor de tip over de chia zaadjes. Dat ga ik snel proberen!

    Groetjes,
    Eva

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo dames, dit is een oude post dus ik hoop dat er nog iemand reageert..

    Blij verrast dit recept te zien. Na enige succesvolle pogingen om paleo cakes, muffins en pannekoeken te bakken was ik op zoek naar een brood recept om de volgende stap. Jullie recept zag er prima uit, de foto is likkebarend en de ingredienten heb ik bijna allemaal in huis en reeds eerder gebruimt. Mooier kon het niet!
    Helaas is het niet helemaal goed uitgepakt. Ik heb het recept zo exact mogekijk gevolgd, vers gemalen lijnzaad, Horizon amandelmeel, amanprana kokosmeel, 5 middelgrote eieren etc. Alleen had ik geen psyllium husk maar psyllium husk powder. Aangezien het malen van 1 el husk een ruime theelepel powder oplevert, heb ik de 2 eetlepels husk vervangen voor een krappe eetlepel powder. Wel werd ik wat sceptisch over het vochtgehalte van het recept, 5 eieren (ca. 250ml), 100ml kokosmelk en 50ml olie leveren slechts 400ml vocht. Lijnzaad en chia zijn stevige slurpers (immers 1 gel ei is 3 eetlepels vocht op 1 eetlepel zaad) en psyllium en kokosmeel zijn nog absorbere der. Het beslag was dan uiteindelijk ook een dikke pasta waarin mijn lepel zonder pfoblemen re htop kon blijven staan.
    Aangezien ik geen ervari gen heb met het bakken van brood, heb ik het zo gelate n. Helaas is het brood totaal niet gerezen en was het brood 3 a 4 cm hoog. Ik wildemeniet door het uiterlijk laten leiden, en dus gewoon geprobeerd. Het smaakte geheel niet slecht!
    Maar.. ik heb 3 "boterhammen" gegeten did -wanneer im ze ondef elkaar leg- nog steeds niet de afmeting van een "normale" boterham bereimen, maar te samen wel de calorische waarde hebben van maar ,iefst 9 (!) boterhammen. Wanneer im het recept invoer in myfitnesspall en 11 porties reken (gebaseerd op de boterhammen die ik heb gegeten) komt ik op 210kCal per boterham. Gelukkig bespaar ik weer een hoop op beleg, want door het geringe formaat van de boterhammen paste er nauwelijks beleg op.
    Jammer, het zag er zo mooi uit op het plaatje en eigenlijk wil ik nog niet opgeven. De smaak was i meers zeer veelbelovend!

    Enig idee wat ik fout gedaan heb of anders kan doen om dit te corrigeren?

    vr. Gr. Han

    BeantwoordenVerwijderen